Kip en ei

kip en eiZo, daar ben ik dan weer. Ik ben een tijdje weggeweest, wat begon met een time-out; een keuze voor rust en ruimte om te herontdekken wat ik wil en kan. Ik koos hierbij ook voor tijdelijkheid, omdat ik voor een bepaalde datum mezelf van inkomsten moest voorzien. En ook dat was natuurlijk een keuze, al lag deze meer aan mijn omstandigheden, dan aan wat ik nodig had. En zo heb ik mijn proces gestuurd naar wat het nu is. Of heb ik precies gedaan wat ik nodig had? Wat was er eerder de kip of het ei?

Een proces laat zich niet sturen, als de omstandigheden niet juist zijn. En omstandigheden creëer je door bepaalde keuzes te maken. Ik ben gescheiden, verhuisd en ben van werk veranderd. Voorafgaand aan deze periode heb ik dit bedrijf opgezet. Een heleboel keuzes in een, die elkaar hebben beïnvloed en hebben gezorgd dat ik deed wat ik nodig had/heb. Nu mijn ‘overleven’ weer plaats maakt voor leven, komt er ook weer ruimte voor mijn passie en dat is Kortsluiten&Doen. Ik werd vanochtend geïnspireerd door dit filmpje van Stefan Hertmans. Want ik denk dat iedereen bovenpersoonlijk kan denken, als degene daarvoor maar de mogelijkheid krijgt. Hiervoor is vertrouwen, gelijkwaardigheid, gedeelde informatie en tijd voor nodig. Dit weet ik als onafhankelijk coördinator te creëren als een opdrachtgever dit aan mij overlaat.

Ondertussen heb ik kennis en ervaring opgedaan, en krijg ik steeds meer woorden die belangrijk zijn om mezelf en mijn bedrijf te profileren. Want in de huidige maatschappij is dit een belangrijk gegeven om aan werk te komen en/of om te bepalen of je hoog- of laaggeschoold bent. En precies dit is waar de rebel in mij naar boven komt en ik me graag inzet voor kwetsbare doelgroepen.

Ook ik ben iemand die dat wat ik in mijn hoofd heb vooral tot uitvoering kan brengen i.p.v. in woorden weet uit te drukken. Al ben ik bijna HBO cum laude afgestudeerd. Bijna, omdat ik in mijn stage ‘fout’ ging omdat ik de hiërarchie niet begreep. Ha, die begrijp ik nog steeds niet! Want ik ben van mening dat als iedereen doet en zegt waar hij/zij gelukkig van wordt, alle kwaliteiten samenkomen en er een prachtige kleurrijke wereld ontstaat. Want we zijn niet zwart of wit (ja, tis bijna Sinterklaas, ik hou van thema’s) en al helemaal niet hoog- of laaggeschoold. We hebben allemaal kwaliteiten die nodig zijn om samen de verantwoordelijkheid te dragen voor de maatschappij waarin we leven. We praten alleen niet vanuit dezelfde context en/of dezelfde taal.

Om elkaar te verstaan, moeten we elkaar vertrouwen. En vertrouwen begint bij gelijkwaardigheid en daar kom ik als onafhankelijk coördinator aan bod. Ik begrijp de taal en gedragingen van diverse mensen en instanties en zie daarin de diverse belangen die zorgen dat mensen verschillende waarheden uitdragen. Elkaar daardoor niet verstaan en/of niet vertrouwen. In het kader van de opdracht weet ik deze verschillen terug te brengen naar de bedoeling. Dat begint met een gesprek. Bij WijZijnABCD (Asset Based Community Development) noemen we dat een ‘learning conversation’. Tijdens deze gesprekken breng ik tegelijkertijd het speelveld in kaart. Dit heet ‘Asset Mapping’. Als alles in kaart is gebracht, het speelveld helder is, kunnen we omstandigheden gaan aanpassen. Dit is de 2e fase waarbij de betrokkenen prioriteit bepalen. Hier komt de eigen-kracht methodiek om de hoek. Want enkel door samen te besluiten, krijg je gedragen verantwoordelijkheid.

Gelijkwaardigheid ontbreekt vaak doordat de initiator (of iets of iemand anders) de projectleider of procesbegeleider betaald, waarmee deze het belang van de opdrachtgever ‘moet’ uitvoeren. Hiermee leg je ook meteen de verantwoordelijkheid bij deze medewerker of proceseigenaar. En daar steek ik als onafhankelijk coördinator een stokje voor. Ik wordt namelijk niet ingehuurd om een project of proces te (bege)leiden, maar om het belang van alle betrokkenen om te zetten naar een gedragen verantwoordelijkheid in het kader van de opdracht. Mijn rol is uitgespeeld zodra het proces stagneert of wat anders nodig heeft en dat kan al na een 1e fase. Ik draag enkel over wat mijn expertise heeft opgeleverd en wat bruikbaar is om te bepalen wat verder nodig is. Hiermee laat ik de verantwoordelijkheid bij de betrokkenen en is de opdracht niet van mij of de initiator afhankelijk. Het proces wat hiermee wordt ingezet heeft de duur van de afgesproken tijdelijkheid en/of van wat er blijkbaar nodig is… 😉

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s