Verander je houding, niet de opgave!

lenteIk wordt een beetje moedeloos en dat is best jammer op de eerste lentedag. Dus ik vertel hier wat ik eraan zou willen doen aan het gegeven dat ik zoveel instanties zie trekken met of zonder portomonnee om meer van inwoners terug te krijgen. Letterlijk en figuurlijk..
Zoveel goedbedoelde projecten worden er uit de grond gestampt. Aan de ander kant worden inwoners niet gehoord, zodra ze iets teruggeven aan de instanties. Het past niet in het project namelijk.. Ook lijkt niemand te weten wie de verantwoordelijkheid moet pakken over hoe dan wel.
Na de verkiezingen gaat de nieuwe raad en het nieuwe college de beestjes weer een andere naam geven, nieuwe projecten verzinnen die wel zullen slagen (hopen ze) en zijn ze oprecht in hun intentie een betere leefomgeving te creeeren voor (!) hun inwoners. Waar op hun beurt de inwoners vanaf de gecreeerde afstand, kijken of er gedaan wordt wat beloofd is…
Ergens gaat het daarbij mis in de communicatie en ontstaat er onbegrip. Het gaat niet meer om de bedoeling, er wordt niet gecommuniceerd wat er precies wordt gevraagd, de rol en verantwoordelijkheid van een ieder wordt niet transparant gemaakt, waardoor de belangen tegenstrijdig lijken. Er wordt argwanend naar elkaar gekeken en mediators worden ingeschakeld om weer nieuwe bijeenkomsten te creeeren om dit dan weer ‘samen’ uit de zoeken.
Het begint bij de vraag vanuit de inwoner, niet de vraag vanuit een project: Wat is de behoefte van de inwoner binnen het kader van de opdracht vanuit de instantie?
Ga nou gewoon doen. In het hier en nu. Verander je houding, niet de opgave!
Ik kan daarbij helpen. Als waarmaker, want alles is er al, je hoeft het alleen nog maar te verbinden. Ik ga met de instantie en de inwoner aan de slag om antwoord op deze vraag helder te krijgen en transparant te communiceren. Dit is namelijk de eerste stap van denken naar doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s